Катедра за електротехнику

Катедра за електротехнику основана је 18.05.2017. године и као таква најмлађа је катедра на Факултету инжењерских наука. Чине је четири члана, два редовна професора и два доцента.

logo elektrotehnika

У погледу наставних активности, Катедра за електротехнику је задужена за извођење наставе на студијском програму Рачунарска техника и софтверско инжењерство, на основним академским студијама акредитованим за упис 60 студената годишње, као и за електротехничке курсеве на основним и постдипломским студијама на осталим студијским програмима.

У плану је акредитација мастер, као и докторских академских студија у области електротехнике и рачунарства.

Наставници Катедре за електротехнику су се школовали или усавршавали на бројним светским универзитетима: Универзитет у Марибору (Словенија), Алабама универзитет, Хунтсвилле и Калифорнијски универзитет у Берклију (САД), Универзитет примењених наука, Аугсбург и Технички факултет у Илменау (Немачка), Вестминстер универзитет, Лондон (Велика Британија), Технички универзитет у Делфту (Холандија), Технички универзитет у Бечу (Аустрија), Национални технички универзитет у Атини (Грчка).

У области стручне сарадње Катедра за електротехнику је повезана са компанијама из окружења са којима остварује заједничке пројекте, док у научном погледу, чланови Катедре за електротехнику дају допринос у областима опште електротехнике, електромагнетике, рачунарске технике и информатике, аутоматике, електронике, пројектовања интегрисаних кола и других ужих научних области за које је Катедра за електротехнику матична.

У оквиру Катедре за електротехнику постоји и Лабораторија за електротехнику.

Лабораторија је смештена и функционише у две просторије и има два одељења: Одељење за теоријску електротехнику и Одељење за електронику, микроконтролере и процесирање сигнала.

Laboratorija za elektotehniku 1

Laboratorija za elektotehniku 2

Laboratorija za elektotehniku 3

Laboratorija za elektotehniku 4


Како Електротехника и рачунарска техника представљају један од сектора који се најбрже развија у свету, треба стимулисати њен развој и посебну пажњу посветити развоју индустрије софтвера и хардвера, с обзиром да то директно има утицаја на привредни развој. У том смислу Катедра за електротехнику представља институционалну подршку младим људима, студентима и младим истраживачима Факултета инжењерских наука, и успоставља тесне везе између Универзитета у Крагујевцу и привреде. У будућности то ће резултовати све јачим утицајем области Електротехнике и рачунарства на привредне токове и активности у друштву, као и смањењем одласка младих кадрова из земље услед недовољно развијеног привредног амбијента.

 

Шеф катедре: др Јасна Радуловић, редовни професор

 

 

Претрага