Војноиндустријско инжењерство

Oсновне и дипломске – мастер академске студије

У априлу 2010. године, на Машинском факултету у Крагујевцу (данашњем Факултету инжењерских наука) акредитовани су нови студијски програми основних и дипломских (мастер) академских студија Војноиндустријског инжењерства. Реакредитације је извршена 2015. године.

Реч је студијским програмима у пољу Техничко-технолошких наука из области Индустријског инжењерства и инжењерског менаџмента, које  заједнички реализују Факултет инжењерских наука и Војна академија из Београда. Мотив за покретање овог заједничког програма је изражена потреба одбрамбене (наменске) индустрије Србије да на нашим просторима постоји студијски програм којим ће се школовати инжењерски кадар по угледу на некадашњи, добро познати, Војно-технички факултет у Загребу.

1. Основне академске студије. Школовање на основним академским студијама траје четири године (240 ЕСПБ бодова). Студенти могу да бирају један од два понуђена модула: Пројектили и упаљачи и Наоружање, при чему садржаји курсева обезбеђују предметно специфичне исходе прилагођене потребама одбрамбене индустрије. Студијски програм се доминантно реализује на Машинском факултету у Крагујевцу. У току четврте године студија, део наставног процеса изводи се на Војној академији у Београду у циљу оптималног коришћења ресурса обе институције реализатора студијског програма. Предвиђена је и Стручна пракса у предузећима одбрамбене индустрије (ТРЗ - Крагујевац, „Застава оружје“ – Крагујевац, „Компанија Слобода“ – Чачак, ТРЗ - Чачак, ХК „Крушик“ - Ваљево, „Први партизан“ - Ужице, „Милан Благојевић – наменска“  - Лучани,  „Прва искра“ – Барич, ...) која ће стипендирати одређен број најбољих студената.

Број места: 40 


2. Дипломске академске студије (мастер). Школовање на дипломским академским студијама (мастер) траје два семестра (1 годину) - 60 ЕСПБ бодова. И за студенте на овом нивоу студија се такође обезбеђују одговарајуће стипендије.

Услови уписа: Завршене основне академске студије (240 ЕСПБ бодова).

Број места: 16

Студијски програми оба нивоа су међународно усаглашени са релевантним студијским програмима из земаља ЕУ.


Контакт и додатне информације: 
Факултет инжењерских наука у Крагујевцу, 
Сестре Јањић 6, 
34000 Крагујевац, Србија 
Тел. +381 (0)34 335 990 
Фаx +381 (0)34 333 192 
http://www.fink.rs  
e-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Претрага