УПИС 2024.

Драге будуће колеге инжењери, на овој страници ћете пронаћи све информације у вези са студирањем на Факултету инжењерских наука (ФИН-у).

 ****************************************************************************************

За сва питања у вези са уписом можете се обратити путем имејла Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., студентској служби на имејл Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., продекану за наставу на имејл Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели..

Зaпрaтитe нaшу FB стрaницу https://www.facebook.com/fink.rs

Зaпрaтитe нaш Instagram прoфил https://www.instagram.com/fink.rs/

 ****************************************************************************************

 БЕСПЛАТНА ПРИПРЕМНА НАСТАВА из математике за полагање пријемног испита>>>

 Збирка решених задатака са пријемних испита одржаних претходних година је доступна овде>>>

880885 middle ПОСТУПАК ПРИЈАВЉИВАЊА НА КОНКУРС ЗА УПИС (ПОЛАГАЊЕ ПРИЈЕМНОГ ИСПИТА)

Конкурс за упис на основне академске студије ће бити објављен на сајту Факултета инжењерских наука (fin.kg.ac.rs). 

Без обзира на студијски програм за који ћете се определити, за упис на Факултет инжењерских наука полаже се пријемни испит из математике. За Машинско, Војноиндустријско и Урбано инжењерство, као и Инжењерство заштите животне средине, полаже се јединствен пријемни испит, који се разликује од пријемног испита за упис на студијски програм Електротехника и рачунарство.

У наставку су информације о томе која документа треба да припремите да бисте се пријавили на конкурс, односно да бисте полагали пријемни испит.

ПОТРЕБНА ДОКУМЕНТА:

1. Диплома о стеченом средњем образовању (оригинал, оверена фотокопија или неоверена фотокопија са оригиналом на увид),
2. Сведочанства за све четири године стеченог средњег образовања (оригинал, оверена фотокопија или неоверена фотокопија са оригиналом на увид),
3. Очитана лична карта (или фотокопија),
4. Попуњен пријавни лист за жељени студијски програм (добија се на факултету),
5. Доказ о уплати накнаде за полагање пријемног испита (уплатница за пријаву на конкурс - 5000,00 динара).

 

К880885 middleАКО ОДАБРАТИ ПРАВИ СТУДИЈСКИ ПРОГРАМ...

Машинско, Војноиндустријско, Урбано инжењерство, Инжењерство заштите животне средине или Електротехника и рачунарство?

Да бисмо вам помогли да направите прави избор, припремили смо приче "из прве руке".

Ево шта су студенти различитих студијских програма на ФИН-у рекли на ту тему: погледајте видео на на нашем Youtube каналу>>>

Youtube

 

880885 middle...И, НАРАВНО, ПИТАЊЕ ЗАПОШЉАВАЊА

И трећа деценија 21. века, као и претходна, дефинитивно ће бити у знаку запошљавања инжењера различитих профила.

Индустрија  4.0, као синоним за четврту индустријску револуцију, подразумева да се свет мења убрзаним темпом. Али и у таквом свету инжењерска професија је веома перспективна. Основни принципи на којима почивају области инжењерства попут механике, енергетике, мотора и возила, машинских конструкција, производног машинства или електротехнике и даље чине фундамент инжењерског знања. Додајте томе аутоматизацију, роботику, војну индустрију, енергетску ефикасност, одрживи развој, композитне материјале, биоинжењеринг, мехатронику, нанотехнологије, вештачку интелигенцију, повећање ефикасности производње уз минималне трошкове пословања, постизање безбеднијих услова за рад, софтверско инжењерство, инжењерски менаџмент... Све су то области којима се можете бавити након студија на ФИН-у.

Шта то значи у пракси? И на ову тему смо припремили за вас приче "из прве руке", односно искуства и савeте наших дипломаца, доскорашњих студената ФИН-а, који увелико раде у различитим компанијама и на различитим радним местима: прочитајте шта кажу наши запослени млади дипломци>>>

Iz Monografije

880885 middleНАШИ УСПЕШНИ ДИПЛОМЦИ

Инжењери који су студије завршили на ФИН-у били су током протеклих деценија, а и данас су, на многим важним позицијама у домаћим и интернационалним компанијама, јавним предузећима, функцијама од значаја на локалном и међународном нивоу. Ево прилике да упознате неке од њих: YouTube линк>>>

 880885 middleПРИПРЕМА ЗА ПРИЈЕМНИ ИСПИТ

Без обзира на студијски програм за који ћете се определити, за упис на Факултет инжењерских наука полаже се пријемни испит из математике.

За Машинско, Војноиндустријско и Урбано инжењерство, као и Инжењерство заштите животне средине, полаже се јединствен пријемни испит, који се разликује од пријемног испита за упис на студијски програм Рачунарска техника и софтверско инжењерство.

ФИН сваке године организује бесплатну припремну наставу из математике>>>

Припремна настава из математике обухвата следеће области>>>
 
Све области у оквиру плана бесплатне припремне наставе обрађене су 2021. године и презентоване у оквиру видео-лекција доступних на нашем Youtube каналу:
 
  

Квадратне функције, квадратне једначине, неједначине и системи >>> 

Ирационалне једначине и неједначине>>>

Експоненцијална функција>>>

Појам логаритма>>>

Тригонометријске функције>>>

Тригонометријске једначине и неједначине>>>

Комплексни бројеви>>>

Аналитичка геометрија у равни>>>

Планиметрија>>>

Стереометрија>>>

Аритметички и геометријски низови>>>

За припрему пријемног испита можете користити и Збирку решених задатака са пријемних испита одржаних претходних година, која је доступна овде>>>

 

880885 middleСТУДИЈСКИ ПРОГРАМИ

На Факултету инжењерских наука акредитована су четири студијска програма на основним академским студијама:

1. Машинско инжењерство:

Студијски програм постоји од оснивања ФИН-а  (60 година) и усмерен је на стицање вештина за aнализирање инжењерских проблема, коришћење савремених инжењерских алата за моделирање, симулацију, прорачуне и пројектовање, схватање принципа конструисања и пројектовања машина, уређаја, инжењерског софтвера и процеса.

За упис се полаже пријемни испит из математике, који је заједнички за Машинско, Војноиндустријско, Урбано и Инжењерство заштите животне средине.

Трајање основних студија је 3 године.

По завршетку основних студија стиче се звање „инжењер машинства“.

На трећој години студија (уписом у пети семестар) бирате један од осам модула, односно опредељујете се за једну од осам ужих области.

Више информација о садржају програма, модулима и исходима студија: на овом линку>>>

У оквиру одабране области (модула), можете наставити студије на ФИН-у и на мастер нивоу (мастер - Машинско инжењерство>>>).

2. Војноиндустријско инжењерство

У питању је заједнички студијски програм Факултета инжењерских наука и Војне академије.

За упис се полаже пријемни испит из математике, који је заједнички за Машинско, Војноиндустријско, Урбано и Инжењерство заштите животне средине.

Трајање основних студија је 4 године.

Прве три године се завршавају у Крагујевцу, док се настава на 4. години студија одвија у Београду, на Војној академији.

По завршетку основних студија добија се звање „дипломирани инжењер индустријског инжењерства – војноиндустријско инжењерство“

Више информација о садржају и исходима студија: на овом линку>>>

По завршетку основних студија, можете наставити школовање на ФИН-у и на мастер нивоу (у истој области је мастер - Војноиндустријско инжењерство>>>, или можете даље усавршавати и вештине у овим областима: мастер - Инжењерски менаџмент>>>, мастер - Индустријско инжењерство >>>).

3. Урбано инжењерство

Програм је усмерен на стицање вештина потребних за развијање модерних инфраструктурних решења која омогућавају несметан локални економски развој, квалитетан живот становништву и очување животне средине.

За упис се полаже пријемни испит из математике, који је заједнички за Машинско, Војноиндустријско, Урбано и Инжењерство заштите животне средине.

Трајање основних студија је 4 године.

По завршетку основних студија добија се звање „дипломирани инжењер урбаног инжењерства и регионалног развоја“.

Више информација о садржају и исходима студија: на овом линку>>>

По завршетку основних студија, можете наставити школовање на ФИН-у и на мастер нивоу (у истој области је мастер - Урбано инжењерство>>>, али можете уписати и мастер - Инжењерство заштите животне средине>>>, мастер - Биоинжењеринг>>>, или се усавршавати у некој од ових области: мастер - Инжењерски менаџмент>>>, мастер - Индустријско инжењерство >>>).

4. Електротехника и рачунарство

Програм је усмерен на области електротехнике и рачунарства, односно на коришћење савремених софтверских алата, техника и методологија за решавањe проблема у инжењерској пракси и пројектовање хардвера и софтвера.

Пријемни испит из математике који се полаже за упис на овај студијски програм се полаже засебно, односно разликује се од заједничког пријемног испита за преостала четири студијска програма.

Трајање основних студија је 4 године.

По завршетку основних студија добија се звање „дипломирани инжењер електротехнике и рачунарства“.

По завршетку основних студија, можете наставити школовање на ФИН-у и на мастер нивоу (мастер - Електротехника и рачунарство>>>, мастер - Биоинжењеринг>>>) или уписати неки од мастер програма акредитованих на нивоу Универзитета у Крагујевцу (мастер - Информационе технологије>>>, мастер - Развој компјутерских игара>>>)

Више информација о садржају и исходима студија: на овом линку>>>

5. Инжењерство заштите животне средине

Студијски програм основних академских студија Инжењерство заштите животне средине je заједнички студијски програм Факултета инжењерских наука Универзитета у Крагујевцу (ФИН) и Природно-математичког факултета Универзитета у Крагујевцу (ПМФ). На 56. електронској седници Комисије за акредитацију и проверу квалитета Републике Србије, која је одржана 29. априла 2021. године, донета је одлука о акредитацији овог студијског програма.

За упис се полаже пријемни испит из математике, који је заједнички за Машинско, Војноиндустријско, Урбано и Инжењерство заштите животне средине.

Трајање основних студија је четири године.

По завршетку основних студија добија се звање „Дипломирани инжењер заштите животне средине“.

По завршетку основних студија, можете наставити школовање на ФИН-у и на мастер нивоу (Инжењерство заштите животне средине>>>, мастер - Биоинжењеринг>>>, или се усавршавати у некој од ових области: мастер - Инжењерски менаџмент>>>, мастер - Индустријско инжењерство>>>).

Више информација о садржају и исходима студија: на овом линку>>>

 

ОПШТЕ ИНФОРМАЦИЈЕ: 

За сва питања у вези са уписом можете се обратити и на мејл Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. или студентској служби на мејл Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели..

Зaпрaтитe нaшу FB стрaницу https://www.facebook.com/fink.rs

Зaпрaтитe нaш Instagram прoфил https://www.instagram.com/fink.rs/

 

Претрага